Εθνική Μεγάλη Στοά της Ελλάδος - Τεκτονικά Μέγαρα
πηγη: nglgreece.org

Στοά Beneficenza υπ'αρ.53 (Κέρκυρα)Μουσείο της Στας Φοίνιξ (Κέρκυρα)

Το Τεκτονικό Μουσείο της Στοάς “ΦΟΙΝΙΞ”, ιδρύθηκε με πρωτοβουλία των Αδελφών της Αρχαιότερης Στοάς της Ελλάδος “ΦΟΙΝΙΞ ΚΕΡΚΥΡΑΣ”, το έτος 2006 και σ τεγάζεται στον 2ο όροφο του ιδιοκτήτου κτηρίου της Στοάς στην Κέρκυρα, σε χώρο 70 τ.μ.


 Φιλοξενεί τεκτονικά ενθύμια τόσον της Στοάς “ΦΟΙΝΙΞ ΚΕΡΚΥΡΑΣ”, η οποία ιδρύθηκε το έτος 1818, όσο και παλαιοτέρων Στοών (ξένων Τεκτονικών Δυνάμεων) οι οποίες λειτούργησαν στην Κέρκυρα από τα τέλη του 18ου αιώνος και μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνος.


 Στην πλούσια συλλογή του περιλαμβάνονται ενδεικτικά κειμήλια των Στοών “Πυθαγόρας”, “San Napoleon”, “La Paix”, “Beneficenza”, “Ενωμένες Beneficenza & Filogenia”, “Πρόοδος”, “Ένωσις Λευκάδος”, κλπ., όπως παλαιά ξίφη, πορσελάνινα σερβίτσια φαγητού, περιζώματα και κοσμήματα, διπλώματα, καθώς και πολλά ενθυμήματα από την πορεία της Στοάς “ΦΟΙΝΙΞ ΚΕΡΚΥΡΑΣ” από το 1818 μέχρι και σήμερα.


Μεγάλης σπουδαιότητας έκθεμα αποτελεί το μοναδικό πρωτότυπο Σύνταγμα της Γαληνοτάτης Μεγάλης Ανατολής της Ελλάδος που δημιούργησε ο Δ. Ρώμας (1811), της πρώτης Μεγάλης Στοάς στην ελληνική επικράτεια, το ξίφος αυτού, καθώς και πλήθος ιστορικών εγγράφων (μέρος των οποίων εκτίθεται) τα οποία αποτελούν πλούσιο ιστορικό Τεκτονικό αρχείο της Στοάς “ΦΟΙΝΙΞ ΚΕΡΚΥΡΑΣ”.


πηγη: nglgreece.org