Συνοπτική Ιστορία του Μεγάλου Σκηνώματος της Ελλάδος

Στις 12, 13 και 14 Μαρτίου 1976 ξεκίνησε ο Τύπος της Υόρκης (Ελευθεροτεκτονικό Δόγμα της Υόρκης) στην Ελλάδα. Ένδεκα Εταίροι και Ιππότες από την Γερμανία έφθασαν στην Αθήνα υπό την αρχηγία του Γουλιέλμου Ε. Καλούδη υπό την διττή του ιδιότητα, αυτής του Μεγάλου Αρχιερέα (Πρώτου Μεγάλου Άρχοντος) των Τεκτόνων της Βασιλικής Αψίδος της Γερμανίας και αυτής του Κραταιού Διοικητού του Διοικητηρίου ‘Χαϊδελβέργη αρ. 2’ υπό την αιγίδα του Μεγάλου Στρατοπέδου (ή Συνάξεως) των Ην. Πολιτειών της Αμερικής και έχρισαν Ιππότες 21 Έλληνες Διδασκάλους Τέκτονες, αφού προηγουμένως τους απένειμαν τους άλλους απαιτούμενους βαθμούς. Και τα τρία Τάγματα, δηλ. Περιστύλιο, Συμβούλιο και Διοικητήριο, ήκμασαν και αύξησαν γρήγορα τον αριθμό των μελών τους. Τον Οκτώβριο 1976 χορηγήθηκε, κατόπιν ειδικής αδείας, προσωρινός Χάρτης Λειτουργίας στο Διοικητήριο ‘Διγενής Ακρίτας’ και οριστικός το 1977 από το Μέγα Στρατόπεδο των ΗΠΑ. Το Μέγα Περιστύλιο Τεκτόνων της Βασιλικής Αψίδος της Ελλάδος Εγκαθιδρύθηκε ως Κυρίαρχο και Ανεξάρτητο Τάγμα την 25 Νοεμβρίου 1977.

Το Μέγα Συμβούλιο της Ελλάδος έλαβε τον Χάρτη Λειτουργίας του στις 26 Ιουλίου 1978 και Εγκαθιδρύθηκε τον επόμενο Νοέμβριο. Οι Έλληνες Αδελφοί ευδοκίμησαν να έχουν τα πρώτα δύο Μεγάλα Σώματα ως Κυρίαρχα, Αυτόνομα και Ανεξάρτητα, δεν συνέβη το ίδιο και με το Τάγμα του Ναού. Η Τριετήσια Σύναξη του Μεγάλου Στρατοπέδου των Ναϊτών Ιπποτών των ΗΠΑ έλαβε χώρα στην Ινδιανάπολη το 1980. Μέχρι τότε, υπήρχαν τρία Διοικητήρια και αιτήθηκαν Χάρτου Λειτουργίας ώστε να καταστούν Κυρίαρχα και Ανεξάρτητα. Εκτός από εκπρόσωπος της Ελλάδος, ο Γουλιέλμος Ε. Καλούδης συμμετείχε επίσης στην Επιτροπή από την Γερμανία μαζί με τον διακεκριμένο φίλο και Αδελφό Ιππότη Rio Beunter, έναν από τους πρωτεργάτες της αναβίωσης του Ελευθεροτεκτονισμού στην Γερμανία μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Προς μεγάλη έκπληξη και βαθιά απογοήτευση που συγκλόνισε τους δύο Ιππότες, ο Πρόεδρος της Νομοθετικής Επιτροπής τους πληροφόρησε ότι το Σύνταγμα του Μεγάλου Στρατοπέδου δεν επέτρεπε την εκχώρηση Χάρτου δημιουργίας Κυρίαρχου και Ανεξάρτητου Τάγματος ισάξιου με το δικό τους. Προσφέρθηκαν να καταστήσουν Ελλάδα και Γερμανία Μεγάλα Διοικητήρια, κάτι δηλαδή σαν Επαρχιακό ή Περιφερειακό Μέγα Σκήνωμα. Μετά από εκτενή συζήτηση, αμφότεροι οι επιφανείς Ιππότες συμφώνησαν να μη κάνουν αποδεκτή την πρόταση. Σύντομα μετά από αυτά τα γεγονότα, ο Σεβτ.& Κρτ.Ιππ. Γουλιέλμος Ε. Καλούδης και ο Μέγας Διδάσκαλος Liddle-Grainger κανόνισαν να συναντηθούν στο Αμβούργο* όπου εκπόνησαν συμφωνία να τεθούν οι Έλληνες Ιππότες υπό την Σκοτία με την προϋπόθεση ότι θα γίνουν Ανεξάρτητοι όταν καταστούν αντάξιοι.

Το αυτό θα ίσχυε και για την Γερμανία εάν αποδέχονταν τους ίδιους όρους. Μερικές εβδομάδες αργότερα, οι τρεις ορισθέντες Κραταιοί Διοικητές δια τον ‘Διγενή Ακρίτα’ αρ. 1 Γουλιέλμος Ε. Καλούδης, ‘Κωνσταντίνος Παλαιολόγος’ αρ. 2 ΚρΙππ Στέφανος Παϊπέτης και ‘Διονύσιος Αρεοπαγίτης’ αρ.3 ΚρΙππ Ευστάθιος Λιακόπουλος μετέβησαν στο Αμβούργο* όπου εγκαταστάθηκαν Κραταιοί Διοικητές. Οι εργασίες υπό το Μέγα Σκήνωμα της Σκοτίας άρχισαν το φθινόπωρο του 1980. Μετά την εγκατάστασή του ως Περιφερειακός Διοικητής της Περιφερειακής Διοικήσεως Ελλάδος του Μεγάλου Σκηνώματος της Σκωτίας στις 17 Μαρτίου 1981, ο Γουλιέλμος Ε. Καλούδης υπέβαλε αίτημα Χάρτου Λειτουργίας Ανεξάρτητου Μεγάλου Σκηνώματος. Το αίτημα έγινε αποδεκτό κατά την επομένη τριμηνιαία Σύναξη και ως ημερομηνία ορίσθηκε η 28 Νοεμβρίου 1981. Η Καθιέρωση έλαβε χώρα την ορισθείσα ημερομηνία και ακολούθησε η εγκατάσταση του Γουλιέλμου Ε. Καλούδη ως Σεβασμιωτάτου και Κραταιοτάτου Μεγάλου Μαγίστρου. Η τελετή ήταν το επιστέγασμα του ονείρου και των προσπαθειών ώστε όλα τα τεκτονικά Σώματα της Ελλάδος να καταστούν Κυρίαρχα και Ανεξάρτητα. Περιττό να λεχθεί ότι η τελετή διεξήχθη κατά τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο από τον Μέγα Διδάσκαλο του Μεγάλου Σκηνώματος της Σκοτίας, Σεβτ & Κρτ Ιππ Rev David Ian Liddle-Grainger, παρισταμένου του (τότε) Μεγάλου του Κοντόσταβλου Robert McIntyre, ο οποίος έγινε αργότερα Μέγας Διδάσκαλος.

Εδώ ολοκληρώνεται η συνοπτική ιστορία του Μεγάλου Σκηνώματος της Ελλάδος. Η ιστορία των πρώτων χρόνων θα πρέπει να γραφεί μελλοντικά, αρχίζοντας με την πραγμάτωση της ιστορικής ιδέας να τεθούν σε εφαρμογή οι Παγκόσμιοι Σύνοδοι των Μεγάλων Σκηνωμάτων.


Σχέσεις Αμοιβαίας Αναγνωρίσεως

Πρώτη Οικουμενική Σύνοδος των Ιπποτών του Ναού πηγή: greatprioryofgreece.gr
πηγή: archive.org(freemasons.gr)
πηγή: archive.org(greatprioryofgreece.gr)
* στα πρωτότυπα κείμενα αναφέρεται "Εδιμβούργο", διορθώθηκε σε "Αμβούργο" μετά την πληροφόρηση του Στέφανου Παϊπέτη.
Παρακάτω είναι τα σχόλια του:
"Απόλυτα ακριβές. Μόνο μια διόρθωση: Με τον Μεγάλο Διδ. της Σκωτίας δεν συναντηθήκαμε στο Εδιμβούργο αλλά στο Αμβούργο (Γερμανία)."
"Αμβούργο ήταν. Αρχές Γενάρη και όλα παγωμένα. Εγώ πήγα προερχόμενος από Κοπεγχάγη και ο Λιακόπουλος από Αθήνα. Χάθηκε μάλιστα και η βαλίτσα του μέσα στο χάος των καιρικών συνθηκών (την ξαναβρήκε αργότερα στην Αθήνα)."